stilte.

Stilte is dubbelzinnig. Meerduidig. Tweesnijdend. Stilte is volgens de Van Dale de afwezigheid van geluid of beweging. Het is het geluid van luisteren. Volgens sommigen is stilte ongemakkelijk, of hoort het bij introverte mensen. Voor anderen is het een teken van respect, of een teken van verwerking. Waarom wordt stilte zo vaak gekoppeld aan negativiteit?

De afgelopen 3 weken was het hier stil. Een gebrek aan leven en gesprek. Echter niet vanwege pijn, verdriet of enig negatief interpreteerbare emotie. Voor mij als relatief introvert persoon behoort stilte tot één van de meest geruststellende geluiden die er bestaan. Het is een teken dat ik luister, observeer, alles tot me neem en bovenal: geniet. Door zelf stil te zijn begrijp ik anderen, geef ik anderen de ruimte om er te zijn en ben ik mij bewust van wat er om mij heen gebeurt.

Als je zelf – alleen – door ergens loopt, dan geeft het de mogelijkheid om je gedachtes de ruimte te geven om er te zijn. Om écht te voelen wat je voelt, te zien wat je ziet en te ervaren wat je ervaart. Voor mij is dat na alleen te hebben gereisd de meest waardevolle ervaring geweest. Het is hedendaags zo ‘gewoon’ om al je ervaringen te delen met mensen om je heen. Zie je iets moois? Dan vertel je de ander wat je ziet. Maar wat als die ander er niet is? En er niemand is om die ervaring mee te delen? Dan is het alleen jij en jouw gedachtes die dat moois beleven. Beleven; en verwerken. Het maakt ervaringen zo puur & intens!

Neem eens de tijd om écht alleen te zijn, om jezelf de ruimte te geven om daadwerkelijk jezelf te zijn.

Pas dan ervaar je dat stilte ook één van de meest sprekende geluiden kan zijn.

2 thoughts on “stilte.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s